DATUM

juni 14, 2021

KATEGORI
DELA

Annonser, SEO, sociala medier… och stranden? Så förbereder du företaget inför sommaren

Categories: Sökmotoroptimering – SEO783 words3.1 min read

Använd sommaren smart! Finslipa företagets SEO och schemalägg på sociala medier. Här får du tips inför semestern.

Snart väntar semester för många företagare och anställda. Egenföretagare och mindre bolag stänger ibland verksamheten helt under ett par veckor, medan medelstora bolag kan ha rejält minskad bemanning under semesterveckorna. Med frånvaron som sommaren ofta innebär är det viktigt att se till att ni förberett några viktiga saker inför semestern. Här får du en checklista med tips. Så att du kan slappna av på stranden i sommar.  

Delegera arbetsuppgifter

Det är troligt att en eller flera chefer går på semester under en period och att någon annan då behöver ta över ansvaret under dessa veckor. Se till att de som ska ha ansvaret är väl informerade om vad företaget förväntar sig av dem. 

Alla anställda behöver också vara på det klara med vem chefens tillfälliga ersättare är. Den nya personen ”in charge” måste förstås också veta vad den ansvarar för, och vilka beslut som den får och ska fatta! 

Förbättra företagets SEO inför semestern

Sommaren är för vissa branscher en tid med lite mindre att göra. Den lugna perioden är ett perfekt tillfälle att förbättra innehållet på företagets hemsida och att jobba med SEO, sökmotoroptimering

Genom att till exempel förbättra rubriker, texter, bilder, länkar, och hur snabbt företagshemsidan laddar, kan företaget ranka högre på Google i sökresultaten. Det lägger grunden till hur många besökare ni får och därmed potentiella kunder. En sajt med snyggt och tydligt innehåll ökar dessutom antalet konverteringar.

Sommartips SEO texter

Autosvar hos anställda 

Under den svenska sommaren är det allmänt känt att företag och organisationer är svåra att få tag på. Ni bör förstås ändå sträva efter att vara så nåbara som möjligt för kunderna. Påminn ledning och anställda att ha autosvar på sin mejl när de går på semester. 

  • Autosvaret ska göra det tydligt vem kunden ska kontakta istället, eller när personen är tillbaka från sin semester. 
  • Ni kan även ställa in autosvar till företagssidan på Facebook och Instagram.
  • Uppdatera gärna hemsidan med eventuellt ändrade öppettider och kontaktuppgifter som gäller under sommaren. 

Planera inlägg till sociala medier

Se till att ni fortsätter att synas på sociala medier som Facebook, Instagram och LinkedIn under årets varma månader. Chansen är stor att era följare och andra som hittar till ert flöde har extra tid under semestern att läsa inlägg, scrolla i sin feed, kommentera, gilla och dela. 

Gör upp en plan för hur ni ska engagera med era kunder och följare. Folk brukar uppskatta att få känna sig delaktiga – det kan ske genom en omröstning på Instagram stories, en fråga på Facebook, uppmuntran att tagga någon eller till att skicka in bilder.   

Annonsera om företaget 

För att öka er synlighet ännu mer kan det vara en bra idé att planera in annonser till sociala medier inför semestern. Annonskampanjer ökar trafiken till den webbsida som ni väljer att länka till och går att rikta till olika målgrupper beroende på vad målet är. 

Förutom på sociala medier kan ni också annonsera genom en sponsrad artikel, en så kallad native annons. En native liknar en nyhetsartikel och gör reklamen mer subtil, med högt läsvärde. 

Fräscha upp bildarkivet i sommar

Passa på att fota nya porträttbilder, miljöbilder och produktbilder under de ljusa sommarmånaderna. Proffsiga bilder ger hemsidan ett stort lyft och har många användningsområden, allt från inlägg på sociala medier till pressreleaser och broschyrer om företaget.

Starta en företagsblogg inför semestern

Med SEO anpassade inlägg på en företagsblogg ökar du trafiken till hemsidan och skapar innehåll som ger värde åt besökarna på sajten. Planera sommarens blogginlägg i god tid och schemalägg publiceringen i förväg. 

Om ni bestämmer er för att starta en blogg är det viktigt att den regelbundet blir uppdaterad. En blogg med senaste inlägg från 2017 drar helt enkelt ner intrycket av ert företag rejält! 

Ha nu en härlig sommar – och glöm inte att njuta av semestern!

Kontakta oss!

Läs mer