DATUM

juni 20, 2022

KATEGORI
DELA

Sökmotoroptimera en blogg: Tips för bättre SEO

Categories: Sökmotoroptimering – SEO906 words3.6 min read

Driver du en blogg eller planerar att starta en? Genom att sökmotoroptimera bloggen kan du generera fler besökare, och därmed också nå ut till fler potentiella kunder.

Hanna Sjöberg skribent I Am Content

Om tiden och resurserna finns så är fördelarna med att driva en blogg många. Du kan läsa mer om hur du lyckas med din företagsblogg och varför det är en bra idé att driva en blogg i vårt tidigare inlägg: 5 tips när du ska blogga åt företaget.

I den här artikeln fokuserar vi på hur sökmotoroptimering, förkortat SEO, fungerar på bloggen och hur du förbättrar bloggens SEO för att få fler besökare!

Vad betyder sökmotoroptimering av en blogg?

Att sökmotoroptimera en blogg (även kallat sökordsoptimering eller sökoptimering) fungerar på samma sätt som för vilken hemsida som helst. Du använder dig av olika metoder som förbättrar bloggens synlighet på Google. Målet är framför allt att ranka högt upp i sökresultaten på Google när personer söker efter ämnen som din blogg handlar om.

En trevlig följdeffekt av att sökordsoptimera är att innehållet på bloggen får hög kvalitet och blir relevant för läsarna. Bra SEO kräver nämligen bra content, i form av bland annat fördjupande läsning, rätt rubrikanvändning och kompletterande bilder.

Varför är det viktigt?

Så, varför är sökordsoptimering viktigt för en blogg? Borde det inte sköta sig själv? Om du vill att bloggen ska ha en chans i konkurrensen på Google behöver du arbeta aktivt med SEO. Visst kan högkvalitativt innehåll med tiden göra att bloggen placerar sig högt, men även då har man avsiktligt eller oavsiktligt lagt ner mycket arbete på att förbättra sidans SEO.

Bra sökordsoptimering innebär att bloggen dyker upp för personer som googlar efter en relevant fras. Det gör att trafiken ökar till din blogg, samtidigt som besökarna kommer att finna innehållet intressant eftersom det passar deras fråga eller önskemål.

Om du även har en företagshemsida så är bloggen extra viktig. Högre trafik till bloggen innebär fler potentiella kunder som hittar in på företagshemsidan därifrån. Dessutom kan bloggen agera som en relationsbyggande plattform där kunderna får större förtroende för varumärket, tjänsterna eller produkterna. Allt detta ökar i sin tur chansen till konverteringar.

Tips: Så förbättrar du bloggens SEO

Hur går det till i praktiken att förbättra en bloggs SEO? Läs mer om de vanligaste stegen här nedan.

Hitta relevanta sökord

Till att börja med behöver du dyka ner i en sökordsanalys för att ta reda på vilka sökord som dina kunder använder på Google. Här gäller det att hitta ord och fraser som är relaterade till dina huvudämnen.

Handlar bloggen om mat så kan ord som ”recept” passa men tänk på att det är enklare att konkurrera med mer specifika fraser. Till exempel ”enkla vegetariska recept”, ”snabb vardagsmat” eller ”billiga recept för barnfamilj”. Sökorden kan även innehålla geografiska platser om du till exempel vill locka besökare från en viss stad eller en viss del av Sverige.

Börja implementera sökorden

När du fått ihop en lista över olika sökord och fraser är det dags att börja implementera dessa på bloggen. Många väljer att dela upp bloggen i olika kategorier. Det gör det enklare för läsarna att hitta rätt i menyerna och kan underlätta i sökordsoptimeringen. Matbloggen kan till exempel ha en kategori samt samlingssida för frukost, en för middag, en för glutenfria recept, och så vidare.

Bygg länkar för bättre sökmotoroptimering

Länkar är A och O inom SEO! Använd länkar internt på bloggen mellan olika inlägg och sidor, men jobba också med att få länkar från andra hemsidor. När en annan blogg eller hemsida länkar till din blogg så påverkar det din sökordsoptimering i positiv riktning, särskilt om hemsidan har gott anseende hos Google. Viktigt är att använda en ankartext (texten som man länkar) som är relevant för din blogg.

Använd bilder

Varken Google eller dina besökare kommer att uppskatta en oändlig mängd text utan några bilder. Använd därför relevanta och högkvalitativa bilder på bloggen för att bryta av och komplettera med, gärna med beskrivande alt-taggar.

Se till att sidan är snabb

En sida som laddar långsamt skrämmer inte bara iväg besökare, den blir också straffad av Google. Det finns en rad olika punkter som avgör hur snabb laddningstid din blogg har. Till exempel kan du se till att bilderna inte är alltför ”tunga” och att det inte ligger onödiga plug-ins som bromsar laddningstiden. Du kan även installera tillägg i till exempel WordPress som hjälper till att snabba upp sajten.

Lycka till och välkommen att höra av dig om du behöver hjälp på vägen!

Kontakta oss!

Läs mer