DATUM

juli 16, 2021

KATEGORI
DELA

Att skriva texter som engagerar – en nyckel till att lyckas med din SEO

Categories: Sökmotoroptimering – SEO720 words2.8 min read

Att skriva engagerande texter är en stor del i att lyckas med SEO”. En ganska tråkig inledning på en text, eller hur? I det här blogginlägget får du ta del av 5 tips på hur du kan skriva texter som engagerar dina läsare.

Fredrik Andersson

Att SEO-anpassa sina texter med rätt nyckelord på rätt plats är en avgörande faktor i att ranka högt på Google. Men för att lyckas med din SEO är det viktigt att mitt i all optimering inte glömma bort läsaren.

Ett misstag många gör när de ska skriva texter i SEO-syfte är att enbart fokusera på att bli omtyckt av sökmotorerna. Men att driva trafik till en hemsida med innehåll som inte uppskattas av besökaren är ju poänglöst. För att lyckas med din SEO är det därför viktigt att sätta läsarens upplevelse högt på prioriteringslistan.

5 tips för att lyckas med din SEO-text

Hur ska du då göra för att fånga läsaren? Här följer 5 tips på hur du kan skriva texter som engagerar.

1. Satsa på inledningen

Inledningen är ofta det svåraste när det kommer till att skriva texter – men också det viktigaste. Det är i inledningen du har chans att fånga läsarens intresse. Även om du har en slagkraftig och lockande rubrik är det i textens första meningar som läsaren avgör om texten är värd att läsa eller inte.

För att skriva en bra inledning är det viktigt att engagera läsaren. Detta kan du göra genom att till exempel presentera ett intressant fakta du tänker att läsaren är intresserad av. Ett annat framgångsrikt knep är att inleda med en fråga, precis som i denna text.

Skriva engagerande texter som copywriter

2. Skriv med känslor

Att skriva texter på exempelvis sin företagssida är ett utmärkt tillfälle att visa på vilka fördelar ens produkt eller tjänst har att erbjuda. Ett misstag många gör är dock att förmedla denna information genom att enbart beskriva alla positiva effekter av produkten/tjänsten. Faktum är att vi människor blir mer engagerade när vi känner att vi kan förlora någonting snarare än när vi kan vinna någonting.

För att lyckas med din SEO-text vill du förmedla att texten är viktig att läsa. Ett sätt att göra detta är att lyfta fram vad läsaren går miste om genom att inte köpa er produkt/tjänst.

3. Verb går före substantiv

Att skriva texter som engagerar innebär att skriva texter som aktiverar läsaren. Ett sätt att aktivera läsaren och att få denne att känna sig som en del i texten är att prioritera verb över substantiv.

Istället för att använda ord som exempelvis ”nytänkande” bör du skriva att ditt företag ”tänker nytt”. Detta kan även fungera som ett sätt att undvika avancerade ord, vilket för oss in på nästa tips.

4 Skriv enkelt

Många skribenter tenderar att vilja spänna sina muskler och visa upp sitt stora ordförråd. Att använda svåra och onödiga ord är dock sällan en fördel. När läsaren behöver tänka efter för mycket riskerar denne att ”kastas ut” ur texten.

För att skriva engagerande texter är det därför viktigt att hålla det hela enkelt. När du skriver texten kan du föreställa dig att du sitter på ett fik med en kompis. Vilka ord hade du använt då?

5. Fokusera på läsaren

När du ska skriva engagerande texter är det viktigt att inte bli för självcentrerad. Många företag skriver sina texter utifrån företagets eget perspektiv. Se hellre företaget genom läsarens ögon genom att skriva vad denne erbjuds av företagets produkt eller tjänst.

Istället för att skriva ”vi erbjuder alltid bra service”, skriv ”du får alltid bra service”. För kom ihåg: du skriver för läsarens skull.

Kontakta oss!

Läs mer