DATUM

maj 12, 2022

KATEGORI
DELA

Hur fungerar link-building inom SEO?

Categories: Tips till företag636 words2.5 min read

Izak Johannson, SEO-strateg på I Am Content

Ingen kan säga emot vikten av länkar när det gäller SEO. Frågan är därmed inte om de fungerar, utan i stället hur de fungerar. I det här blogginlägget diskuterar vi grunderna för länkbyggande – link-building – och hur det hjälper din webbplats att rankas högt i Googles sökresultat. Vi kommer också att ta upp några tips för att förbättra din strategi för länkbyggande. Låt oss köra i gång!

Vad är link-building?

Enkelt uttryckt är länkbyggande processen att få andra webbplatser att länka tillbaka till din webbplats. Detta är viktigt eftersom länkar är en av de viktiga rankingfaktorerna för sökmotorer som Google. Ju fler högkvalitativa länkar du har som pekar på din webbplats, desto högre rankas din webbplats på Googles resultatsidor (så kallat SERP).

Det finns ett antal olika sätt att bygga länkar, men två av de vanligaste är gästbloggning, att ta en mer aktiv roll i sociala medier, eller att på andra vis få andra sidor att länka tillbaka till din sida. Om du verkligen vill förbättra din webbplats genom SEO bör länkbyggande vara en viktig del av din strategi.

Hur bygger man länkar inom SEO?

Det första steget är att identifiera dina målnyckelord. Sedan gäller det att skapa innehåll som är inriktat på dessa nyckelord. Därefter behöver du aktivt söka länkar från andra webbplatser genom exempelvis gästbloggning eller med artiklar på deras sida. Det är en tidskrävande process, men om du gör det rätt så blir resultaten värt det!

Det finns många missuppfattningar om länkbyggande och dess roll i SEO. Vissa tror att det handlar om att ”spela på systemet” genom att skapa länkar av låg kvalitet för att manipulera Googles rankning. Men detta tillvägagångssätt kan inte bara leda till att din webbplats straffas, det kan också vara ineffektivt när det gäller att förbättra din webbplats synlighet. Innehållet på din sida blir heller inte något som besökarna kommer vilja läsa.

Ett mer effektivt tillvägagångssätt är att fokusera på högkvalitativt innehåll som naturligt lockar till sig länkar från andra webbplatser. Detta kan innebära:

  • Skriva blogginlägg
  • Skapa innehåll eller videor
  • Delta i diskussioner på nätet

Dessutom kan du leta efter möjligheter till ett utbyte av gästbloggning eller samarbeta med kända ansikten i din bransch.

På det hela taget är länkbyggande en viktig del av varje SEO-strategi. Om du vill förbättra din webbplatsrankning och synlighet tipsar vi er därför om att lägga tid och kraft på att bygga upp högkvalitativa länkar från andra webbplatser som rör sig inom samma bransch.

Avslut

I motsats till vad vissa människor tror är länkbyggande en viktig del av en framgångsrik SEO-strategi. Oavsett om du precis har börjat eller redan är bekant med processen så finns det några viktiga tips som kan hjälpa dig att öka dina resultat, och se bättre placeringar på SERPs.

Det tar tid och kraft att bygga upp kvalitetsbacklänkar för din webbplats. Utöver de som nämns i detta inlägg, så finns det mycket mer som man kan göra för att dra till sig mer trafik till sin hemsida. Äger du en hemsida som du vill ska ranka högre på Google och dra till sig fler besökare? Hör av er till oss så hjälper vi er med att nå detta!

Kontakta oss!

Läs mer