DATUM

juni 14, 2021

KATEGORI
DELA

Att skriva SEO: Fem sätt att ta sig förbi skrivkrampen

Categories: Sökmotoroptimering – SEO1046 words4.1 min read

Skrivkramp? Det går att ta sig vidare! Ta del av användbara tips från vår SEO-konsult Mikaela Tjärn för att skriva en bra text åt företaget.

När man jobbar som skribent är det inte konstigt att man lätt drabbas av skrivkramp. Ofta skriver man flera olika texter på en dag. Man sitter där framför ett blankt papper och måste få ihop en bra text med en deadline som närmar sig. Ämnen ska kombineras på ett naturligt sätt, men det kan vara svåra att hitta en koppling mellan dem. Dessutom kan det vara ämnen man inte kan något om på förhand.

SEO-texter och länkar

Som skribent ska man skriva längre eller kortare texter som förtydligar för läsaren vad företaget har att erbjuda. Texterna ska vara skrivna på ett läsbart sätt. De ska dessutom öka hemsidans synlighet på sökmotorerna. Det kallas för SEO-anpassade texter – lär dig grunderna om SEO i vårt blogginlägg här. Det som man oftast ska skriva är länktexter, där en kund vill att man skriver en text på en annan hemsida än deras egen där man syr in en länk i texten. 

Personliga strategier

Varför och hur man löser en skrivkramp är olika för alla, och för mig är lösningen olika många gånger. Oftast låser det sig för att man tycker att allt man tänker låter töntigt. Kanske lever det inte upp till förväntningarna som man har på sig själv och tror att andra har på en. Jag försöker tänka på att allt jag skriver ner inte blir publicerat. För om det inte blir bra i slutändan är det bara att radera och ingen kommer veta vad jag skrev. 

Få inspiration av andra till din SEO-text

Ett sätt att få krampen att släppa är att ta ett stycke från en text som handlar om det man vill skriva. Jag gillar att ta en del från Wikipedia och skriva om innehållet med mina egna ord till en SEO-text. Då kommer skrivandet igång. I slutändan raderar jag oftast det som jag började med som en omskrivning och kastar det. Men det är en bra push för att få fingrarna och tankarna att börja gå åt rätt håll, och skapa en stämning i texten som jag behöver för att kunna fortsätta. 

Börja i slutet

Det händer att jag behöver skriva det sista sammanfattandet stycket först. Sedan skriver jag mig uppåt och avslutar med rubriken. En sådan text behöver jag ofta ta en paus ifrån och dricka en kopp kaffe innan jag korrekturläser, då de ofta behöver bli redigerade genom att byta plats på styckena för att få en genomtänkt och fungerande text. När jag är klar med en text som kommit till på det sättet blir jag i slutändan nöjd med texten. 

Skrivtips för SEO-texter

Skriv en bra SEO-rubrik

När jag inte kan komma på ett bra slut försöker jag komma på en riktigt bra rubrik. Det ska vara en rubrik som jag själv skulle bli nyfiken på. Den ska innehålla ett ord som många googlar på (en SEO-anpassad rubrik). Oftast är det här en taktik som jag använder för ämnen som jag inte kan så mycket om.

Det innebär att jag måste läsa på så mycket jag kan på olika relevanta sidor. För mig hjälper det då att lära mig det jag behöver om jag kan koppla det till min rubrik.

När jag känner att jag har en bra grundkunskap om det jag har läst på om ser jag till att ta en paus innan jag börjar skriva. Det hjälper mig att sortera det jag har lärt mig och kunna skriva med ett bra flyt. 

Prata med någon

Att prata med någon om det jag ska skriva om och få gnälla av mig lite om hur svår uppgiften är och att jag aldrig kommer få ihop något vettigt är en effektiv strategi för mig. Oftast behöver inte ens den jag pratar med komma med någon vettig respons. Bara att prata högt hjälper mig att lösa krampen.

Det är som att jag kopplar på en mer lösningsorienterad del av hjärnan när jag pratar mot när jag sitter och läser och tänker. Oftast avslutar jag dessa samtal hastigt med att jag ganska abrupt säger tack för ingenting, jag har kommit på det!

Vi hörs senare. Klick. Om du använder den här tekniken se till att det är en person som kan bli snabbt avsnoppad utan att ta det personligt. För när hjärnan väl har kommit igång gäller det att smida medan järnet är hett.

Gör det du gillar mest

Jag började att jobba som skribent för att jag vill kunna styra mina dagar som det passar mig. Så att jag kan vara ute i naturen och träna min hund när väder, vind och andan faller på. De gånger som jag kör fast ordentligt packar jag fickorna fulla med hundgodis och ger mig ut i skogen med min hund.

På en vacker plats tränar vi det som vi känner för. Det gör att jag släpper alla tankar på jobbet och det som jag måste prestera. Jag är bara just där och just då. Efter en stund beger vi oss hemåt och oftast kommer jag igång på en gång och skriver när jag sätter mig ner igen. Det är som om hjärnan har fått göra det den mår bra av en stund och då belönar den mig med att jobba bättre.

Kontakta oss!

Läs mer